Рецензія на виставу Дмитра Бозіна 'Мауглі. Доброго полювання! '

рецензія на виставу дмитра бозіна «мауглі. доброго полювання! »

Вистава ‘Мауглі. Доброго полювання! ‘В постановці Дмитра Бозіна - це крик людини у вовчій зграї, крик, що переростає в звіриний рев. Божевілля, ворожнеча, шалена жага свободи - пристрасті, котрі опановують представниками світу джунглів - пристрасті, нечуждие людині.
Темний простір сцени, роги буйвола, що підносяться над звисаючими зі стелі мотузками, схожими на ліани, низка людей, повільно спускаються по сходах, безліч голосів, що огортає зал зміїним пошепки - все це з перших хвилин перегляду вистави занурює глядачів в світ диких джунглів. Відлунюють слова: ‘Краще померти в зграї, ніж без ватажка і одному’. Герої, підлеглі волі одного, жадають знайти свободу, ними опановують тваринні інстинкти.

Пластичні елементи в постановці Володимира Аносова стають для акторів способом вираження почуттів, і емоцій. Мауглі (Марія Михайлец), забравшись на канат, вимовляє монолог, його слова супроводжуються постійним рухом, жестами, завиванням, тваринами звуками.

Перевтілення акторів в мешканців джунглів викликає захоплення. У виставі точно скопійовані пластика, повадки тварин, видавані ними звуки. Виникає відчуття, що щось в зал для глядачів ось-ось вистрибне злісний Шархан, або Каа загіпнотизує свою чергову жертву, або Балу (Дмитро Тадтаєв), розгойдавшись на ліані, підхопить когось із нас за руку і захопить за собою в світ джунглевої дерев. Настільки природно і органічно перевтілюються з одного образу в інший актори.

Сценографія вистави (Юхим Руах) зі звисаючими в центрі сцени канатами, білими черепами дванадцяти буйволів, величезною трикутною кліткою повільно опускається зі стелі, створює умовність сприйняття. Глядач має можливість проявити свою фантазію і відтворити в своїй уяві власний образ джунглів. У виставі не так важливі костюми, скільки виконання акторів, саме завдяки універсальності чорної одягу, ми легко можемо сприйняти постійні метаморфози, що відбуваються з героями.

Музика (звукорежисер Валерій Салакаев) і світлове оформлення (Андрій Дьомін) - стають одними з головних засобів створення атмосфери в цьому спектаклі. Повільна лірична мелодія тут змінюється ритмічною музикою з шаманськими мотивами. Зелене світло мирних джунглів розгорається червоним вогнем війни.

За рахунок синхронності жестів і рухів, загального єдності акторського ансамблю у виставі точно відображено відчуття зграї, про який писав Редьярд Кіплінг. Зі сцени лунає цитата з його вірша ‘Заповідь’: ‘Володій собою серед натовпу сум’яття’, - в ці словах полягає основне кредо Кіплінга, авторська позиція чітко доноситься до свідомості глядача.

Постановка Дмитра Бозіна стане цікавим досвідом для дорослих, які давно викреслили з пам’яті рядки книги, прочитані ними в далекому дитинстві. Вистава відкриває нові смисли, говорить про вічні проблеми, актуальність яких очевидна і сьогодні. Довіра самому собі, а не сліпе слідування за ватажком, збереження в собі людських якостей, не дивлячись на навколишнє жорстокість - ось до чого нас закликають творці вистави ‘Мауглі. Доброго полювання! ‘.

ЩЕ ПОЧИТАТИ