Лисички-сестрички

лисички-сестрички

Лисицею називають певний тип хижака сімейства собачих. На відміну від вовків, лисиці спеціалізуються на дрібних хребетних. Лисиці полюють поодинці. Великий розмір при такому способі полювання не є перевагою. Ліси - невеликі хижаки і, не дивлячись на зовнішню схожість, не є між собою близькими родинними видами. Практично в кожній природній зоні є своя лисиця. Звичайна лисиця, героїня російських казок і найхитріший житель російських змішаних лісів, проживає на більшій частині території Росії. Господарює в північних природних зонах полярна лисиця-песець. А на південь від зони мішаних лісів водяться степові лисиці - корсакі. І навіть в пустелях є своя лисичка. Найменший вид, вагою до 1,5 кг-фенек.

Лисиця звичайна

Найбільший вид лисиць, досягає маси 6-10 кг. У лисиці дуже хороший нюх і слух. Заєць-рідкісна і велика здобич для неї, а ось мишки, пташки, риба-повсякденний раціон. У зимовому лісі характерний спосіб полювання лисиці - мишкованіе. Лиса тупотить, перестрибуючи з задніх на передні лапи над місцем розташування мишей. Миші лякаються, починають бігати, а лисиця пірнає в сніг і дістає здобич.

Сита лисиця не припиняє полювання, вона може грати з мишкою для задоволення.

Хитра розумна лисиця може тягати і випрошувати їжу у туристів, рибку у рибалок. Лисиця може поласувати їжак, скати колючий клубок у воду, щоб їжачок розвернувся. Голодна лисиця може їсти яблука і плоди, і навіть виноград привертає лисиць. Так, як в байці Крилова ‘Лисиця і виноград’. Поблизу антропогенних ландшафтів, лисиці промишляють на смітниках.

Лисиці піклуються про потомство парою. У разі небезпеки переносять дитинчат в запасну нору.

У дикому середовищі лисиці живуть 3-7 років, в неволі 20-25 років. Лисиці схильні до таких хвороб, як сказ, чума, короста.

Існують домашні лисиці. Це результат експерименту, який розпочався в 1959 році з виведення лояльною до людини лисиці. Вони трошки відрізняються зовнішнім виглядом від диких побратимів, але можуть міститися навіть в квартирі.

Песець

Полярна лисичка, важить 3-3,5 кг, має ряд характерних відмінностей, які допомагають їй вижити в холоді. Круглі, невеликі вушка, занурені в шерсть, щетина на подушках пальців, укорочена морда, і найголовніше, зміна забарвлення взимку на маскувальний білий окрас. Правда, зустрічається і блакитний песець, окрас якого взимку стає темним.

Песці будують нори-лабіринти недалеко від води, глибиною до вічної мерзлоти. При відтаванні грунту ці лисиці поглиблюють нори.

Песець їсть все, але основне блюдо-лемінги. Їсть птахів, рибу як спійману, так і знайдену, морську капусту, північні ягоди, залишки від ведмежою трапези. Про білих ведмедів раджу почитати в статті:

Https://zen. yandex. ru/media/id/5ca0dac57201b500b2fbc20c/samyi-krupnyi-hiscnik-5ca2b9b9e0c47900b252a01a

У ній Ви дізнаєтеся, що білі ведмеді зазвичай не доїдають свою здобич. Песець їсть потрапили в капкан звірів і тягне Недоїдене в нору.

Песці моногамні. Дбають про численному потомство (7-12 цуценят) обоє батьків.

Песець кочує в пошуках їжі, часто звірі гинуть в цей період. Крім того, у песця багато природних ворогів. Це більші хижаки, орлани, сови.

Корсак

лисички-сестрички

Корсак (степова лисиця) менше лисиці звичайної, але відрізняється більш великими вухами і довгими ногами. Забарвлення сіро-рудий, неяскравий. Степова лисиця уникає лісів, вважаючи за краще горбисті степи і напівпустелі з малосніжною зимою. Ховається від спеки та холоду в норах, зазвичай чужих, сама риє рідко. За видобутком женеться або крадеться проти вітру. Їсть гризунів, комах, пташині яйця. Рослинну їжу зазвичай не вживає, може довго обходитися без води. Після суворих зим чисельність Корсаков різко падає.

Пару корсаки утворюють на все життя. Дитинчат переносять з однієї нори в іншу. У 4-5 місяців цуценята досягають розміру батьків.

Фенек

лисички-сестрички

Відмітна риса пустельній лисички-відносно великі вуха. Крім функції органу слуху вони виконують функцію охолодження. Тваринки викопують нори, в яких проводять день, а полюють вночі. Полює фенек на ящірок, комах, викопує з нір піщанок, розоряє гнізда. Їсть також плоди, коріння рослин, падло. Робить запаси їжі.

Живуть найменші лисиці сімейними групами і активно спілкуються один з одним.

Перші два тижні після народження цуценят самка не відходить від них і не підпускає самця. Самець приносить видобуток до входу в лігво. В тримісячному віці дитинчата вже подорожують на великі відстані від нори.

Різноманіття лисиць на цьому не закінчується, налічується близько 30 видів, кожен з яких пристосувався до своїх умов проживання.

Читайте також про спосіб життя страусів:

Https://zen. yandex. ru/media/id/5ca0dac57201b500b2fbc20c/s-kakoi-skorostiu-begaet-straus-5ca19cf56cd1bb021f89b586

Підписуйтесь на ресурс;).



ЩЕ ПОЧИТАТИ